ach, die kat!

Er was eens (vorige week, bij ons in huis) een kat; die een prima leven heeft. Hij krijgt eerder teveel dan te weinig aandacht, is lief, flexibel en leerbaar (hij gaat zitten als je ‘zit!’ tegen hem zegt).
Hij komt uit een druk nestje en een lief geboortegezin. Kortom: De droomkat van de dochter des huises.

Voor zijn komst besloot het gezin dat de kat een echte huiskat zou worden. Niet naar boven, niet naar buiten… Maar door het hoge schattigheidsgehalte is zijn speelruimte wat vergroot: hij mag door het hele huis en in de hele tuin. Deze laatste is onsnappings-onmogelijk gemaakt. Dat wist de kat na een paar pogingen ook en hij taalt er niet meer naar…

…tot een bepaald moment dan… (vorige week dus)

De kat was tevreden in de tuin aan het spelen tot hij verrast werd door de komst van een buurtkat. Een uitzonderlijk fenomeen voor hem, zoiets had hij nog niet eerder meegemaakt! De bezoekende kat kwam dichterbij en de huisgenoten besloten hun kater binnen te halen: “Stel je voor… dat ze gaan vechten, …dat het katje aangevallen wordt, …meegesleurd wordt of, nog erger: …ontsnapt…!

Door het openen van de achterdeur schrok de bezoekende kat (was het een poes??) zo hard dat het in uiterste nood ontsnapte, via onmogelijke capriolen.

Zo was het leed snel geleden en alles weer ‘normaal’.

…of toch niet???

Nee, niet echt. Sinds dat moment loopt onze kat klagelijk miauwend, bijna schreeuwend rond…

…en draaien mijn radartjes overuren…

Stel je voor, je wordt geboren in vrijheid (waarheid) en alle deuren staan open om de wijde wereld te verkennen. Maar door omstandigheden, keuzes van anderen (die het oprecht goed met je menen) kom je in een veilig, gezellig, warme woonkamer en win je het vertrouwen ook  de rest van het huis tot je domein te mogen maken; inclusief de omheinde tuin.

Dan vergeet je toch al het andere, en ben je compleet tevreden met je leventje vol warmte, veiligheid, lieve ritueeltjes, beloningen etc.!

Je raakt er heilig van overtuigd dat elke bank rood is, dat hoge tafels zwart zijn en lage wit; dat de tuin de rest van de wereld bevat en dat er verder niets is dan dat…

En ga je geloven dat dat de werkelijkheid (de hele waarheid) is.

Hiermee bevinden we ons dan in een soortgelijke situatie als Truman, de hoofdrolspeler in mijn favoriete film ‘The TrumanShow’. Hij wordt op de filmset geboren, leeft zijn leven in de illusie dat zijn leven ‘het echte leven’ is; maar wordt dag en nacht door honderden camera’s en duizenden trouwe fans gevolgd. Uiteraard zonder dat hij dit weet…

…tot het moment dat iemand hem zegt dat het anders in elkaar steekt dan hij denkt; en iedereen hem voorhoudt dat het echte leven zich buiten zijn wereld afspeelt… Langzaam wordt hij wakker… in een nachtmerrie: Hij leidt zijn leven niet zelf, maar wordt continue gestuurd en beperkt!

Als hij probeert te ontsnappen aan deze wereld (de filmset) barst een enorme strijd los. Maar hij kiest uiteindelijk om zijn wereld te verlaten; niet wetend wat er achter de horizon-deur zich bevindt……en hij is vrij!

Zo kan het ook zijn voor ons. We groeien op in een veilig wereldje waarin anderen de regels, grenzen en sfeer bepalen. Zolang we ons eraan houden, gaat alles goed. Op een gegeven moment weten we niet beter… tot we (bijvoorbeeld door een crisis) opeens wakker worden geschud: Er blijkt ook leven te zijn na- of buiten- datgene waar we van zijn losgemaakt/uitgespuugd/weg gegaan…!

Het echte leven gaat voor ons open. Onbeperkt, onbegrensd, en met ongekende mogelijkheden, inzichten, openbaringen en groeimogelijkheden.

* * *

Beperk God niet, door je door mensen, regels, systemen of genootschappen te laten beperken! Zijn Koninkrijk is nabijer dan je denkt! Het is ín je, overal waar je gaat. Ga op weg, open onbekende deuren, reik uit langs beperkende horizonnen en ontdek de echte werkelijkheid; je ware aard, en God als enige Bron van voorziening van alles dat je verlangt!


 

This entry was posted in blog and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ach, die kat!

  1. Je dochtertje des huisses 😄 says:

    Wat een mooi verhaal over mijn lieve kat xx je dochtertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *