ren je race!

Laten wij ¬†met volharding ¬†de wedloop lopen die voor ons ligt…¬†Hebree√ęn 12 vers 2

marathonPaulus moedigt ons aan de wedloop te lopen. De marathon uit te rennen die voor ons ligt.

Bij deelname aan een marathon,¬†is het van belang te weten wat je motief is. Waarom je aan zo’n¬†wedloop¬†mee wilt doen. Meerdere¬†voorbeelden uit de geschiedenis geven aan, dat mensen om verschillende¬†redenen meedoen aan een race. Niet altijd is de reden om te winnen. Sommigen willen de race, marathon of net wat hen uitdaging geeft; gewoon geheel uitlopen. Binnen de langst gestelde tijd, de finish halen. Een totaal andere insteek.

Dan zijn er ook nog mensen die aan de race meedoen omdat ze gesponsord worden. Vaak hebben ze een goed of persoonlijk doel gevonden, waar ze de opbrengst van het sponsorgeld aan willen doneren. Niet zelden zijn het familieleden van iemand met een ernstige of onbekende ziekte. Of zij nog in leven zijn of al niet meer.

Om welke reden doen wij mee aan de wedloop van dit leven?

Is het om te winnen? Om de beste te zijn in jouw soort? Dan zal iedereen die bij je in de buurt komt of loopt het veld moeten ruimen. Zij belemmeren jouw voortgang dan toch?! Is het die ene gouden medaille, die wel voor jou bestemd MOET zijn; die jou triggert het uiterste van jezelf te vragen? Je weet: het is alles of niks, en zonder mijn inspanning zal dit niet gelukken…

madaillesSorry, dat ik je dan uit je droom help. Je zult zeker een kroon, eer, een medaille krijgen als je de eindstreep haalt. Een prachtig geschenk, een grote eer… ¬†Precies gelijk aan alle anderen die na jou komen. Ook zij ontvangen dezelfde eer, prijs, kroon, medaille…!

Oneerlijk of genade? Het is GENADE. Zowel voor jou als voor de anderen. Jij bepaalt de waarde van de beloning niet. Die ligt al vast. En is voor iedereen gelijk.

Of je nu de finish¬†door veel training en eigen inspanning zult behalen. Of dat je in opperste rust je weg vervolgt. Dat laatste scheelt je een hoop gedoe. Je hoeft je niet te verdedigen naar omstanders of mededeelnemers voor je arrogante, doelgerichte gedrag. Je hoeft niet ge√Įrriteerd stil te blijven staan, om uit te leggen dat jij precies weet hoe het moet. Niemand zit erop te wachten te horen hoe hard je ervoor getraind hebt. Hoe je alles ervoor over hebt gehad om deze race te winnen.

Jaag de vrede na met allen…

Mensen zullen je laten (be)gaan. Zij volgen hetzelfde parcours. Maar dan zonder te vergelijken, vrij van beoordeling. Zij behalen de finish. Op hun tijd. Ontvangen ook de zege. Op Gods tijd. Ze kunnen terugkijken op een heerlijke stevige wandeling. Waarin ze hebben genoten. Vreugdevolle ontmoetingen hebben gehad en vredig hun tijd hebben doorgebracht.

Paulus moedigt ons aan, de wedloop van het GELOOF te blijven lopen. Hebree√ęn 11 gaat vooraf aan deze oproep. In Hebree√ęn 11 wordt uitgebreid verslag gedaan van de volharding die vele geloofshelden hebben betracht tijdens hun wandel op aarde. Alle mogelijke hindernissen en tegenslagen hebben ze overwonnen. Terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof.

De wedloop van het leven, vraagt om volharding. Standvastigheid in de GENADE. Elke tegenslag geduldig verdragend. Zonder ons oog af te wenden van Jezus. Hij is ons voorgegaan. Hij heeft ons getoond hoe we onze weg door het leven kunnen gaan. In relatie met God, de Vader.

De wedloop van het leven, is de wedloop van geloof. In Jezus. In zijn ‘aankomst’ bij de finish. Zijn overwinning. We hoeven onze levensmarathon niet te lopen in¬†eigen kracht. Krampachtig proberend ons zelf bepaalde doel te behalen. We mogen¬†in stilheid en vertrouwen¬†onze weg door dit leven gaan. Op d√© Weg. Jezus. Met Gods Woord als richtlijn. Vol van Genade en Waarheid. God¬†leidt je. Hij heeft de weg voor je gebaand. Hij geeft je de ruimte om onderweg nieuwe dingen te ontdekken. Elke ontdekking is weer goed te gebruiken bij een volgende stap.

De wedloop van het leven is niet gekoppeld aan een opleiding, functie, relatie of ziekte. De enige koppeling met deze wedloop, is het Leven zelf. Ons leven is de wedloop die we hebben te gaan. In eigen tempo. Met volharding. In rustig vertrouwen. In de richting die God ons wijst. In Zijn gezelschap. Hoe vreugdevol is dat!

marathon 2Blijf de wedloop lopen. Ook daar, waar omstandigheden of mensen je tegen houden. Je dwarsbomen. Het is jouw wedloop. Niet die van hen. Het is jouw wedloop, die je samen met de Heilige Geest loopt. Relaxed en ontspannen. De focus op Jezus. Vanuit zijn GENADE. De kroon, de krans ligt immers al voor ons klaar!

Zie erop toe dat niemand achteropraakt…

De wedloop, zoals Paulus die omschrijft is nooit bedoeld alleen of individueel te lopen. Hoe kunnen we dan ooit¬†de slappe handen opheffen en¬†de knikkende knie√ęn strekken, van hen die struikelen?!

Wandel standvastig in Gods principes. Geniet van de reis. Wees een zegen voor de medereizigers. Dát is de opdracht.


Spreekt deze blog je aan? Deel hem dan door middel van onderstaande opties:
This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

3 Responses to ren je race!

  1. jw says:

    Leerzame boodschap waar in de GENADE en de focus op HEM die ons kracht geeft en de Finish daar bij altijd oog houden voor elkaar goed zijn onder streept Bedankt

  2. Mooie boodschap heel diep maar toch eenvoudig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *